Ricette

Ricette Con La Protagonista Dell’Autunno: La Zucca

The pumpkin, the quintessential symbol of the autumn season and of the night of Halloween,  brings everyone together, young and old. While, on the one hand, the pumpkin is always appreciated for its delicate taste and versatility in the kitchen , on the other hand, the pumpkin amuses children who can’t wait to carve it and create scary monsters.

Properties Of The Pumpkin

The pumpkin  is a vegetable  rich in nutrients and, fortunately for those on a diet, falls into the low calorico- food category 18 calories per 100 grams – and possesses incredible therapeutic properties.
In fact, pumpkin contains carotenoids which, in the human body, give origin to  vitamin A, which is essential for protecting us from the sun’s rays . Furthermore, carotenoids promote night vision, intervene in fetal morphogenesis, promote the immune system and, above all, are essential to prevent aging. Pumpkin also boasts the presence of vitamin C, which helps to fight free radicals and reduce the damage caused by oxidative stress.
Last but not least, pumpkin is rich in water and contains a minimum amount of salt, so it is recommended in the diet of hypertensive people, during pregnancy, in the presence of water retention and liver cirrhosis.

Recipes With Pumpkin.

Buckwheat and Pumpkin Salad:

INGREDIENTS (4 Servings)

  • 240  g  buckwheat grains

  • 100  g  yellow squash

  • 100  g  broccoli

  • 20  g  extra virgin olive oil

  • salt

METHOD

  • Clean the pumpkin, removing the skin, the seeds and cut it into small pieces. Clean the broccoli by removing the stem and separate the tops.
  • Rinse the buckwheat under running water. Pour the drained buckwheat into a saucepan and cover with 500 ml of water, bring to a boil, add salt and cook the wheat for about 20 minutes.
  • Meanwhile, put the broccoli with the pumpkin in a pan, add half a ladle of hot buckwheat water, add salt and cook for 5 minutes. The vegetables should be crunchy.
  • Once the buckwheat is cooked, remove the remaining water and put it in a bowl, add the vegetables and season with raw extra virgin olive oil.

Pumpkin Light Snack:

INGREDIENTS (4 Servings)

  • 200  g  Mantuan pumpkin (net weight)

  • 10  g  extra virgin olive oil

  • some rosemary needles

  • very little  salt

METHOD

  • Pulite la zucca togliendo la buccia e i semi all’interno.
  • Tagliatela in pezzetti e lavateli sotto l’acqua corrente. Affettate con la mandolina.
  • Disponete le fettine di zucca su di un piatto largo, condite con olio, sale e rosmarino.
  • Fate cuocere nel microonde per 2 minuti a massima potenza.

Torta Morbida Light Alla Zucca:

 

INGREDIENTI (4 Porzioni)

  • 200 g farina tipo 1

  • 60 g farina di mandorle

  • 300 g zucca mantovana (peso netto)

  • 100 g sciroppo d’acero

  • 60 g olio di mais o girasole

  • 150 g yogurt greco (0% di grassi)

  • 3 uova intere

  • buccia di un limone

  • 1 bustina lievito per dolci

  • 1 pizzico sale fino

PROCEDIMENTO

  • Tritate la zucca nel mixer, e mettete il composto in un canovaccio chiudetelo stretto facendo uscire tutto il liquido possibile in modo da avere un composto asciutto.
  • In una ciotola capiente lavorate le uova con lo sciroppo d’acero con l’aiuto delle fruste elettriche a media velocità fino ad avere un composto spumoso.
  • Aggiungete lo yogurt greco e l’olio e continuate a lavorare bene con le fruste in modo che lo yogurt e l’olio vengono assorbiti bene.
  • Aggiungete ora la buccia grattugiata del limone e la zucca cruda tritata e continuate a mescolare.
  • Con le fruste in movimento aggiungete le farine setacciate con il lievito, il pizzico di sale gradatamente in modo da evitare grumi, lavorate con le fruste fino ad avere un composto liscio e omogeneo.
  • Ungete leggermente di olio con un pennello da cucina una teglia quadrata di media grandezza.
  • Versate il composto sulla teglia, e livellate bene scuotendo la teglia, infornate 180 °C per 45 minuti, fate la prova cottura inserendo uno stuzzicadenti nella torta, se esce asciutto, la torta è cotta. Aspettate che si raffreddi bene prima di tagliarla a fette e servirla.

Cavolo Viole Con Zucca, Porri e Noci:

INGREDIENTI (4 Porzioni)

  • 400 g cavolo viola (peso netto)

  • 100 g porri

  • 200 g zucca mantovana (peso netto)

  • 4 noci 

  • 20 g olio extravergine di oliva

  • prezzemolo fresco

  • sale

PROCEDIMENTO

  • Pulite il cavolo viola togliendo le parti più dure, affettatelo sottile e mettetelo poi da parte in una ciotola capiente.
  • Pulite la zucca, togliendo la buccia e i semi dall’interno, affettatela sottile.
  • Clean the leek and then cut it thinly, add the pumpkin and leek to the cabbage, mix.
  • Add a few leaves of fresh parsley, some walnut kernels, season with a little salt and extra virgin olive oil.

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Lucia De Stefano

Lucia De Stefano

Scrittore ed esperto